بهبود زخم یکی از مهمترین عواملی است که باید به آن توجه کنید. افرادی که دارای شغل پرستاری هستند در واقع باید به خوبی بدانند که از چه روش هایی برای درمان زخم ها استفاده کنند. به طور طبیعی این افراد باید بدانند که بیمار دارای چه سبک زندگی است و از چه داروهایی استفاده می کند تا بتوانند در بهبود زخم ها به این افراد کمک کنند.
به طور کلی می توان گفت که عوامل بسیاری می تواند در روند بهبود زخم ها تاثیر گذار باشند که در زیر به نمونه ای از این عوامل اشاره می کنیم.
افزایش سن می تواند تاثیرات زیادی را بر بدن افراد بگذارد. یکی از مهمترین تاثیراتی که همزمان با افزایش سن می تواند در افراد ایجاد شود مشکلات پوستی و تغییر ساختار پوست عنوان می شود. افزایش سن می تواند عملکرد پوست را کاهش دهد و باعث ایجاد مشکلات حاد پوستی شود.
با گسترش روند پیری کلیه فعالیت های بدن کند می شود و این امر می تواند در بهبود زخم تاثیرات منفی بر جای بگذارد. این تغییرات عملکردی بر پوست را می توان شامل نازک شدن پوست و کاهش التیام زخم ها دانست.
در واقع با نازک شدن پوست این افراد، بدن آنها در معرض آسیب و خطرات بسیاری قرار خواهد گرفت. طبق تحقیقاتی که بر روی پوست افراد مسن انجام شده است چند نوع مشکل و اختلال پوستی در افراد مسن وجود دارد که می تواند توانایی پوست این افراد را در بهبود زخم ها در لایه های مربوط به بخش زیرین پوست کاهش دهد.
این عوامل را می توان اینگونه عنوان کرد:
· اپیدرم یا لایه های زیرین پوست در اثر افزایش سن نازک می شود و ضخامت خود را ازدست می دهد. این امر می تواند شفافیت و شکنندگی پوست را سبب شود و همچنین به کاهش بهبود زخم در این افراد بیانجامد.
· سلول های پیر در واقع نمی توانند به سرعت تعویض شوند و امکان ایجاد سلول های جدید در پوست های پیر بسیار کم اتفاق می افتد که می تواند بهبود زخم را با مشکلاتی روبرو کند.
· سلول های لانگرهانس در پوست افراد پیر کاهش پیدا می کند.
· شکل و اندازه های کراتینوسیت ها در این سنین تغییر پیدا می کند.
· نوعی از خشکی پوست با کاهش جریان گردش خون در بدن افراد مسن ایجاد می شود.
· با کاهش ضخامت پوستی و نازک شدن آن ، شفافیت در پوست افزایش پیدا می کند. این امر می تواند به زخم هایی بیانجامد که در اثر فشار ممکن است در این افراد ایجاد شود. این امر به افزایش زمان بهبود زخم می انجامد.
یکی از عواملی که می تواند در بهبود زخم ها موثر باشد بی شک تغذیه است. بدن برای رشد و یا درمان اختلالات و یا مشکلات خود نیاز به موادی دارد که مغذی باشد و بتواند انرژی مورد نیاز بدن را تامین کند.
کلاژن و الاستین از جمله مواد مورد نیاز پوست هستند که در صورت کاهش این مواد در بدن اختلالات پوستی نمی توانند به راحتی و در سریع ترین زمان ممکن درمان پیدا کنند . بهبود زخم یکی از این مشکلات است که در اثر کمبود کلاژن در بدن زخم به سرعت قابل بهبود یافتن نیست.
افرادی که دارای چاقی مفرط هستند و اضافه وزن در آنها بیشتر از افراد دیگر مشاهده می شوند، می توانند در معرض بیماری های مختلف از جمله خطر عفونت قرار گیرند. چاقی در این افراد می تواند به قطع روند بهبود زخم ها بیانجامد و از این طریق ایجاد عفونت و پخش شدن آن در اندام های بدن افزایش پیدا می کند.
همانطور که می دانیم عفونت یکی از عوامل مهمی است که می تواند درمان و بهبود زخم را با مشکلات بسیاری روبرو کند.
تروما نوعی عارضه است که در اثر ایجاد ضربه و یا شوک در اندام های بدن ایجاد می شود و می تواند سیستم ایمنی افراد را پایین بیاورد و عملکرد آنها را محدود کند. در صورتی که دچار زخم ها و یا جراحات بی شماری هستید این امر می تواند روند بهبود زخم را در شما کاهش دهد.
تحلیل و از بین رفتن کلاژن می تواند در صورتی ایجاد شود که عفونت در اندام های داخلی بدن وجود داشته باشد. در این صورت ممکن است نکروز بافت( مردگی بافت) از طریق پرتودرمانی ایجاد شود که این امر می تواند خطر ایجاد ایسکمی سیستمیک یا موضعی را افزایش دهد. به همین دلیل التیام و بهبود زخم در این شرایط می تواند با مشکلاتی روبرو شود.
پوست برای اینکه بتواند دارای عملکرد مناسبی باشد و شادابی و رطوبت خود را حفظ کند نیاز به رسیدگی های کافی در این زمینه دارد. حفظ رطوبت مورد نیاز پوست یکی از مهمترین عواملی است که باید به آن توجه کنید.
در غیر این صورت خشکی و مشکلات دیگر پوستی را ممکن است مشاهده کنید. همچنین پوسته پوسته شدن پوست می تواند در پوست های خشک ایجاد شود. این امر می تواند فرد را در معرض شکنندگی پوست قرار دهد و از این طریق در پوست های شکافته شده عفونت می تواند به راحتی نفوذ پیدا کند و این عارضه به ایجاد زخم های پوستی می انجامد.
اسکارهای پوستی که معمولا در اثر ایجاد فشار ایجاد می شوند می توانند ناشی از کمبود آب در لایه های زیرین پوست و یا از بین رفتن ساختارهای پوستی در این نواحی باشند.
باید همواره به خاطر داشته باشید که در صورتی که رطوبت بیش از حد در پوست شما وجود داشته باشد فرد در معرض ایجاد عفونت و یا خستگی پوست قرار می گیرد. همچنین خشکی بیش از حد پوست می تواند بهبود زخم را به تاخیر بیاندازد.
از رایج ترین اختلالات سیستمیک را می توانیم دیابت، سوء تغذیه و کمبود ایمنی بدن بدانیم. دیابت می تواند نقش مهم و اساسی در درمان و بهبود زخم ها داشته باشد. این بیماری با توجه به اینکه سبب کاهش جریان خون در رگ ها می شود می تواند باعث ایجاد زخم در بدن افراد شود.
برای این منظور بیماران دیابتی باید بسیار مراقب باشند تا زخمی در بدن آنها ایجاد نشود. برای این منظور داروهای متنوعی نیز وجود دارد که این بیماران می توانند با مصرف آنها روند بهبود زخم را سریع تر کنند.
البته لازم به ذکر است که مصرف بیش از حد بعضی از دارو ها نظیر استروئید می تواند به نازک شدن پوست این افراد بیانجامد.
به دلیل اینکه پوست در اثر ایجاد زخم دچار آسیب دیدگی شده است، ممکن است در صورتیکه به موقع درمانی برای زخم ایجاد شده انجام نشود، شاهد ایجاد عفونت در بافت های پوست خود باشید.
آلودگی و میکروب ها توسط زخم به سرعت می توانند وارد بدن شوند و از این طریق سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با این آلودگی ها دست به کار می شود. در صورتی که فرد دارای سن زیادی باشد سیستم ایمنی ضعیفی دارد. این امر می تواند بهبود زخم را کاهش دهد.
در صورتی که درمان عفونت برای این افراد انجام نشود عفونت می تواند باعث ایجاد تب، تورم و درد در بدن افراد شود. همچنین در این افراد ممکن است بی اشتهایی ، خستگی و یا تغییراتی در وضعیت روانی آنها دیده شود