بیماری دیابت ناشی از عدم توانایی بدن در تولید یا استفاده از انسولین است. انسولین هورمونی است که بدن را قادر می سازد تا گلوکز یا قند را به انرژی تبدیل کند. اگر بدن دچار متابولیسم گلوکز باشد، می تواند منجر به افزایش قند خون شود، در این حالت توانایی بدن برای بهبود زخم کاهش می یابد.
در افراد مبتلا به دیابت، بهبود زخم بیشتر طول می کشد و زخم پیشرفت سریعتری دارد، بنابراین مهم است بدانیم که چه کارهایی باید انجام دهیم.
اگر چه برشها و خراشها می توانند در هر جایی از بدن صورت بگیرند، اما پاها یکی از رایج ترین مکان های آسیب دیده هستند. زخم کوچک روی پا می تواند به سرعت زخم عمیقی ایجاد کند.
زخم های پا می توانند در صورت عدم درمان به زخم های جدی تبدیل شوند. بین 14 تا 24 درصد از افرادی که دیابت دارند و زخم در بدن آن ها ایجاد می شود، دچار قطع عضو می شوند.
به همین دلیل، بسیار مهم است که به طور منظم زخم های خود را چک کنید و از نزدیک متوجه زخم هایتان شوید. مراقبت از زخم، تنها راه کاهش خطر ابتلا به عوارض دیابت است.
چرا التیام زخم آهسته صورت می گیرد؟
وقتی دیابت دارید، تعدادی از عوامل توانایی بدن را برای بهبود زخم تحت تاثیر قرار می دهند.
سطح قند خون بالا
سطح قند خون عامل اصلی سرعت زخم است. هنگامی که سطح قند خون بالاتر از حد طبیعی باشد، اتفاق های زیر صورت می گیرد:
از جذب مواد مغذی و اکسیژن توسط سلول ها جلوگیری می کند
مانع از عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود
التهاب را در سلول های بدن افزایش می دهد
اثرات بهبودی زخم را کاهش می دهد.
نوروپاتی
با گذشت زمان نوروپاتی به عصب و عروق آسیب می رساند. این عامل می تواند باعث از دست دادن عصب در مناطق آسیب دیده شود.
نوروپاتی در دست و پا رایج تر است. هنگامی که نوروپاتی اتفاق می افتد، قادر نخواهید بود در پا و دست خود چیزی احساس کنید. این دلیل یکی از دلایلی است که زخم پا در افراد مبتلا به دیابت شایع تر است.
گردش خون ضعیف
افراد مبتلا به دیابت دو برابر بیشتر از افرادی که بیماری های عروقی- محیطی دارند، دارای وضعیت گردش خون ضعیف هستند. بیماری عروقی- محیطی باعث کاهش رگ های خونی می شود، در نتیجه جریان خون به اندام ها نیز کاهش می یابد. این وضعیت همچنین بر توانایی گلبول های قرمز خون هم اثر می گذارد. سطح قندِ خون بالا ضخامت خون را افزایش می دهد و حتی بیشتر از جریان خون تاثیر می گذارد.
سیستم ایمنی ضعیف
بسیاری از افراد مبتلا به دیابت با فعال شدن سیستم ایمنی بدن مشکل دارند. اگر سیستم ایمنی بدن به درستی عمل نکند، بهبود زخم کندتر می شود و خطر ابتلا به آن بیشتر می شود.
عفونت
اگر سیستم ایمنی بدن خوب کار نکند، باکتری هایی که با عفونت مبارزه می کنند از بین می روند. در نتیجه عفونت در بدن باقی می ماند.
اگر سطح قندِ خون، بالاتر از حد نرمال باشد احتمال عفونت افزایش می یابد، زیرا باکتری ها در قند اضافی رشد می کنند. سطح بالای قند خون اجازه نمی دهد سلول ها باکتری های مهاجم را از بین ببرند.
اگر عفونت درمان نشود و به مرور زمان گسترش یابد، می تواند منجر به عوارضی مانند گانگرن یا سپسیس شود