سوختگی شیمیایی هنگامی رخ می دهد که پوست یا چشم شما با یک ماده محرک مانند اسید و یا پایه در تماس قرار می گیرد. سوختگی های شیمیایی همچنین به عنوان سوختگی های سوزش آور شناخته می شود. آنها ممکن است روی پوست یا بدن شما واکنش ایجاد کنند. اگر مواد شیمیایی قورت داده شوند، این سوختگی ها می تواند بر روی اندام های داخلی شما نیز تاثیر بگذارند.
اگر مواد شیمیایی را ببلعید، باید بلافاصله دهان خود را برای بریدگی یا سوختگی بررسی کنید. شما همچنین اگر مواد شیمیایی را ببلعید باید یک مرکز کنترل سموم تماس بگیرید و یا به اورژانس بروید.
اگر متوجه فردی شدید که دچار سوختگی شیمیایی شده و بیهوش است، با 115 تماس بگیرید.
اسیدها و پایه ها بیشتر سوختگی های شیمیایی را ایجاد می کنند. سوختگی ناشی از مواد شیمیایی می تواند در مدرسه، محل کار یا هر جایی که شما با مواد شیمیایی سرو کار دارید، اتفاق بیفتد. برخی از رایج ترین محصولاتی که باعث سوختگی شیمیایی می شوند عبارتند از:
افرادی که بیشترین خطر سوختگی شیمیایی را دارند، نوزادان، افراد مسن و افراد معلول هستند. این گروه ها ممکن است قادر به کار با مواد شیمیایی نباشند. اگر بدون کمک با اسید یا سایر مواد شیمیایی کار می کنید و تحرک شما دچار مشکل شده باشد، شما ممکن است در معرض خطر ابتلا به سوختگی های شیمیایی باشید.
علائم سوختگی های شیمیایی بسته به این دارد که سوختگی چگونه رخ داده است. سوختگی ناشی از مواد شیمیایی که آن را فرو برده اید، علائم متفاوتی را نسبت به سوختگی هایی که روی پوست شما رخ می دهد، ایجاد می کند. علائم سوختگی شیمیایی بستگی به موارد زیر دارد:
به عنوان مثال، اگر شما یک ماده شیمیایی قلیایی را ببلعید، باعث سوختگی در داخل معده می شود. این ممکن است علائم مختلفی را نسبت به سوختگی شیمیایی روی پوست ایجاد کند.
به طور کلی علائم شایع در اثر سوختگی های شیمیایی عبارتند از:
برخی از علائم زیر ممکن است در صورت فرو بردن مواد شیمیایی رخ دهند:
درمانگر شما بر اساس چندین عامل سوختگی شما را تشخیص خواهد داد. این عوامل ممکن است شامل موارد زیر باشد:
پزشک شما سوختگی را با توجه به وسعت و عمق سوختگی طبقه بندی می کند:
آسیب به لایه بالایی پوست یا اپیدرم، سوختگی سطحی نامیده می شود که قبلا به عنوان سوختگی درجه اول نامیده می شد.
آسیب به لایه دوم پوست و یا درم، آسیب ضخامت جزئی یا آسیب درمال نامیده می شودکه قبلا به عنوان سوختگی درجه دوم نامیده می شد.
آسیب به لایه سوم پوست و یا بافت زیر جلدی، به عنوان آسیب ضخامت کامل شناخته می شود که قبلا در دسته سوختگی درجه سوم قرار می گرفت.
در صورت امکان، کمک های اولیه باید به صورت فوری اعمال شود. این کمک های اولیه شامل حذف مواد شیمیایی است که باعث سوختگی شده و شستن پوست زیر شیر آب باز برای 10 تا 20 دقیقه است. اگر ماده شیمیایی با چشم شما در تماس بوده، چشم خود را بطور مداوم برای حداقل 20 دقیقه قبل از دنبال کردن مراقبت های اضطراری بشویید.
هر لباس و یا طلا و جواهر آلوده به مواد شیمیایی را بردارید. در صورت امکان، محل سوختگی را با یک پانسمان استریل خشک یا یک پارچه تمیزی آزادانه ببندید. اگر سوختگی سطحی باشد، می توانید یک مسکن از قبیل ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنید. اگر سوختگی جدی تر باشد، باید بلافاصله به اورژانس بروید.
شما همچنین باید بلافاصله به بیمارستان بروید اگر:
بسته به شدت سوختگی شما، درمانگر شما می تواند از روش های زیر برای درمان سوختگی استفاده کند:
اگر به سوختگی شدید دچار شده اید شما به توانبخشی سوختگی نیاز دارید. این نوع توانبخشی ممکن است برخی از درمان های زیر را شامل شوند:
چشم انداز بستگی به شدت سوختگی دارد. سوختگی های شیمیایی سطحی به سرعت با درمان مناسب بهبود می یابند. با این وجود، سوختگی های شدید تر ممکن است نیاز به درمان طولانی مدت داشته باشند. در این مورد، پزشک شما ممکن است توصیه کند که در مرکز سوختگی تخصصی درمان شوید.
برخی از افرادی که سوختگی شدید شیمیایی را تجربه کرده اند ممکن است دچار عوارضی شوند از جمله:
اکثر افراد مبتلا به سوختگی شدید شیمیایی در صورت داشتن درمان مناسب و توانبخشی بهبود می یابند.
شما می توانید با رعایت نکات ایمنی و احتیاط کردن در هنگام کار با مواد شیمیایی از سوختگی جلوگیری کنید. این ها شامل: